Lugn kväll...

Nu har vi käkat upp de sista lussebullarna. Saffran är fantastiskt, man borde använda mer saffran i matlagningen egentligen. Får nog börja med det i större utsträckning!



Blir en lugn kväll ikväll. De envisa bacillerna gör sig fortfarande påminda och vi är inte piggast i stan. Blev en tur till Hemmakväll tidigare. Jag tog mig friheten att välja några "egna" filmer och kunde förstås inte motstå filmen "Hanna", en riktig rysare.. haha! Får se om vi verkligen har några likheter. På filmfodralet står det... "Hanna är intelligent, nyfiken, attraktiv... och så långt är väl allt väl men sen lägger de till .... lönnmöradare... Jag vet inte, vi får se om det här är en flip eller flop!



Hyrde även "Black Swan" och Oscarsnominerade "Nawals Hemlighet".
Tror båda filmerna kan vara bra. Säkert ett par av 2011 års mest sedda filmer men jag erkänner, jag hänger inte med riktigt... på varken film eller TV-fronten... Brukar bli idiotförklarad när folk pratar om olika serier som går på TV som jag inte alls hört talas om...

Idag har jag även installerat nya datorn, det blir min fjärde på under två år... Vet inte hur jag bär mig åt... Hoppas denna håller ett bra tag!

Provade även att vispa grädde i shakern idag. Kan meddela att det gick alldeles utmärkt. Ännu ett användningsområde! Yes!



Nu är det visst cirkus på TV, tur att man inte är elefant...




Ha en trevlig kväll vänner!


Mafioso-tendenser...?

Min lärare tycker att jag är lite rolig och underhållande. Dels för att jag under långa perioder arbetat i mycket mansdominerade yrken och blivit ganska härdad alla kategorier. Dels har jag många historier att berätta kring detta. Jag har lärt mig extremt mycket. Det är lite udda med kvinnor i mansdominerade yrken fortfarande även om fördelningen ser helt annorunda ut idag jämfört med för tjugo år sedan. Men min lärare tycker också att det är kul att jag lärt mig så mycket olika saker av de arbeten jag haft, att jag går min egen väg idag, har galna idéer och inte bryr mig om vad alla tycker och tänker! 

En dag hade jag på mig mitt halsband med texten "I tried being reasonable I didn´t like it!" och då började han skratta och berätta om en av sina vänner. Hans vän hade hört att det var helt ute och omodernt med svarta skor. (Det vet väl alla att det bara är italienska maffian som bär svarta skor... hahaha...) Och att brunt nu var det nya. Hans vän funderade lite över det där och övervägde att införskaffa ett par bruna skor. Men efter ett tag konstaterade han att han verkligen HATADE bruna skor. Han skulle aldrig kunna trivas i bruna skor. Svart var mer hans grej. Så han gick sin egen väg och fortsatte använda svarta skor a la "mafioso".. haha!

Med detta ville min lärare säga att han såg ett samband hos sin vän och mig. Nu gällde det inte att ta ställning om svarta eller bruna skor för mig men ni förstår säkert vart jag vill komma...

Låt ingen trampa på Er och låt ingen döda Era drömmar hur galna drömmarna än verkar vara!




I tried being reasonable I didn´t like it...


Liter fler bilder...


Nya kompisar...


Maten tillreds...


... i köket, över öppen eld...


Dottern fick lift på ryggen...


Syskon...


Den som är äldst bestämmer...


Barnen på landsbygden ser inte bilar så ofta... Så här såg rutorna ut när vi kom tillbaka till bilen...


Den här lilla flickan bar med sig en låda hela tiden. Här använde hon den som "stol" när hon skalade frukt...


Att göra något bra på riktigt...!

Trött på materialism, trött på slöseri, trött på att människor inte sätter sig ned och funderar över vad som egentligen är viktigt här i livet...

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jul för mig är att tänka på sin nästa och att dela med sig av kärlek men kanske också av sitt överflöd. Att ge till dom som inget har!

Delar lite bilder med er från min Afrika-resa. Jag vill tillbaka, se hur de har det idag, hjälpa dem på nytt, ta emot deras ärliga vänlighet.



Monkey bread trea...


När vi lastat av alla säckar med ris, tvättmedel, tandborstar, schampo, leksaker och kläder till barnen så tillagades en festmåltid till för vår skull... Alla åt med fingrarna!


De smörjer in sina barn med olika oljor och hänger på dem smycken och amuletter för att skydda dem mot ondska och sjukdomar och de ville att jag skulle hålla deras barn för de trodde det skulle föra med sig lycka och välgång...


Elstolpe... ser mer ut som ett fågelbo... Infrastrukturen är helt sjukt välutvecklad här i Sverige i jämförelse. Vissa vägar i Afrika är inte t ex ens värda att kallas för vägar...

 
Kompisar som trängs i avloppet till duschen där vi brukade duscha... De ville väl svalka sig...


Skymning i nationalparken... Här såg vi massa (farliga) ormar...


På besök hemma hos en familj...


Kuddar, ljus och skyddsänglar!

Sådär ja! Nu är nästan alla kuddarna tillbaka i soffan. Rena, torra o redo för VÅREN! Känns skönt att städa ut vintern o julen redan nu. Det har ju inte varit någon riktig vinter ändå och nu kan det kvitta. Men så ska jag väl akta mig för att säga för då ligger väl marken vit ända fram till sommaren bara för det...

Känns skönt att inte ha så mycket julpynt i år. Stjärnorna i fönsterna gör ont att ta ner, det blir ju så mörkt då. Granen får stå kvar ett tag till men apelsinerna med nejlikor de höll nästan på att vandra iväg av sig själv... så det var verkligen dags att kasta dem.



Är tröttare än tröttast ikväll och tänder lite ljus och myser lite. Dottern pysslar på sitt rum och gör en bok av något slag, ibland sticker hon ut huvudet ur rummet o ber mig hjälpa henne att texta något med en kalligrafipenna på ett papper eller så ber hon bara om råd.

Fisksoppan satt fint. Alltid lika gott. Jag skulle kunna leva på fisk sju dagar i veckan!

Förra julen fick jag söta små änglar av keramik av en fantastisk vän som faktiskt målat dem själv! De har blivit mina skyddsänglar!

Tacksamhet!


De hänger så fint runt mina ljus nu o sprider glädje i mörkret här!






Fisksoppa? Åhhh, Hallelujah......!!!

Dagen har regnat och blåst bort... Inte för att det har påverkat mig så mycket. Har spenderat tid framför datorn. Jobb och plugg. Inte kul alls. Inte kul för INGET har funkat med tekniken idag! Jag hoppas att det blir en bättre dag i morgon!

När dottern fick höra att jag hade tänkt göra fisksoppa till middag svarade hon med att börja sjunga Händels "Hallelujah"! Jag tar det som ett mycket gott betyg!!!!!




http://www.youtube.com/watch?v=76RrdwElnTU




Trevlig kväll på er!





Hängmatta i vardagsrummet? Varför inte?!!

En sån här hade varit trevlig att ha i vardagsrummet! Att ligga och läsa i eller bara slappa... Men att ställa en flaska rött vin och två glas så nära en vit hängmatta som rör på sig är väl ändå ganska korkat va...?!! Jaja, allt för konsten...





Mitt liv som Lady Gaga...

Inatt låg jag och fnittrade ganska länge för mig själv innan jag kunde somna...

Jag fick nämligen höra något väldigt intressant igår! Som handlade om mig.

En konsert med Lady Gaga sändes på TV igår och vid ett tillfälle under konserten fick jag ett meddelande från en vän. Vännen kommer att tänka på mig när konserten ges och tycker att jag är lik Lada Gaga. Inte till utseendet då men som vännen beskrev det:

..."Fick känslan av att ni påminner lite om varandra... jag har ingen bra förklaring, men självkänsla och självförtroende...."

Det är nog den märkligaste men roligaste kommentaren jag fått i hela mitt liv!!!!
Jag tar det som en komplimang!

Vi hörs! Måste gå och jobba lite på mina nya scenkläder nu.... ;)



Bland plastgranar, bromsbelägg, urtrampningslager, provdockor o febriga barn!



Det blev en mycket speciell jul på många sätt. Ta bara granen t ex. Jag saknar stege på takluckan till vinden (hur idiotiskt är inte bara DET?? Vem tillverkar en taklucka UTAN stege? Är det tillval eller...? Finns det med lianer i stället? Eller repstege???)

Jag skickade iaf upp dottern som är betydligt smidigare än mig och som tyckte uppdraget var lite mer spännande än vad jag tyckte... och med order om att kasta ner lådan med plastgranen! Hon löste det hur bra som helst, inga brutna ben o granen kom ner. Men grejen var den att jag har TVÅ plastgranar o jag hade tyvärr blandat ihop delarna i lådorna efter förra julen så i lådan låg det nu lite "blandade granar". Vi fick pyssla lite innan vi fick ihop EN gran. Den blev liten o kompakt längst ner och tunnn o smal i toppen men rätt söt ändå!

När jag tittar på den nu ser den egentligen ut som ett spöke med armar som viftar :)



Vid ngt tillfälle visade termometern på 39,2*C Inte roligt men vi underhöll oss så gott det gick. Aldrig förut i mitt liv har jag tittat så mycket på TV som denna helg. Och jag var vid ett par tillfällen EXTREMT tacksam att jag inte gjort slag i saken som jag länge övervägt.. ATT SLÄNGA UT TV:n helt!


Idag har jag strukit så mycket att jag inte behöver stryka på ett helt år...! Och det är ju bra! Fick för mig att tvätta alla kuddarna i soffan, 18 STYCKEN!!! Och så skulle ju alla kuddöverdragen strykas... Mindre kul!

Jag fick i alla fall julklappar i år! Det hade jag verkligen inte förväntat mig för jag har inte alls varit snäll... Jag har ALLTID varit snäll tidigare år men lärt mig att det inte alltid hjälper ändå. Så nu har jag slutat med det! .. Haha!

Dottern hade tillverkat en dörrstopp till mig av bromsbelägg. Hon hade även gjort ett vridbart avlastningsbord av ett urtrampningslager.... INTE ILLA! Lilla Uppfinnar-Jocke !

Själv fick hon en provdocka i julklapp! Hon blev helt salig! Hon älskar att skapa, sy och fixa och lika snabbt som pappret åkte av paketet, lika snabbt förvandlades mitt hem till en SYATELJÈ...


Jag hittar fortfarande knappnålar på golvet trots idogt städande... Men vad gör man inte för att uppmuntra kreativitet...?!!

God Fortsättning på året som är kvar ALLA!!!!


Mat, träning & Liseberg!

Började dagen med denna härliga frukost! Äggröra med massa tomat, purjulök, mozarella och färsk basilika!
Kaffe och hemmagjord morot/paprikajuice. Och lite granatäpple. Blev säkert 3 koppar kaffe idag!
Jag ÄLSKAR kaffe på morgonen!



Tränade lite gott idag. Körde lite blandad träning, kondition/styrka, mest för att jag har träningsvärk på de flesta ställen i kroppen. Haha! Så där "gott-ont" som lärarna alltid sa under min tid på Balettakademien.

Hann också med ett besök på "Jul på Liseberg" Jag har avvaktat med att åka dit just för att jag väntat på snön... Men idag låg det ju i alla fall lite puder på marken så jag tyckte att det fick gå an. Sedan är ju träden sprejade med "snö" så visst infann sig känslan man eftersträvade ganska väl.

Fem miljoner (!) ljus lyste upp i vintermörkret och när kylan bet i kinderna värmde vi oss med en kopp varm Valhrona-choklad med vispgrädde! Mmmmmmmm










Nu har jag krupit upp i soffan med en varm filt och mina raggsockar!

God kväll önskar jag Er!








Om att inte äga fler saker än man kan ta med sig upp i ett träd...

Om att inte äga fler saker än man kan ta med sig upp i ett träd...



Efter alla flyttar jag har gjort här i livet vet jag att man lätt anpassar antal saker man äger efter utrymmet man disponerar. Och att man samlar på sig massa onödiga saker. Saker man inte kan med att kasta för att...

* Man fått det av mormor/faster/kusin/syssling/... men egentligen hatar det...
* Man tror bestämt att man någon gång i framtiden kommer att ha användning för just den här grejen...
* Man av känslomässiga orsaker har svårt att släppa släppa taget...
* Det påminner om något/någon man vill minnas eller INTE minnas..

Varje gång jag flyttat har en känsla av enorm frihet och lättnad infunnit sig. Varje gång har jag rensat, kastat och sorterat bland mina saker och insett hur mycket onödigt jag egentligen äger. Varje gång har det varit lika skönt att kasta eller ge bort till bättre behövande!

När jag bytte ca 300 kvm mot strax över 50 kvm hände något fantastiskt! Jag började tänka på vad jag verkligen BEHÖVDE! Förut hade jag inte reflekterat så mycket över det. Man kan ju äga saker av olika anledningar. För att man behöver dem i vardagen, för att de fyller en viss funktion, för att de låter oss gömma oss bakom dom, för att de ger oss en viss identitet... eller för att de enbart är VACKRA!

Jag tänkte på vad jag verkligen skulle vilja ta med mig om jag t ex tvingades fly. Det allra nödvändigaste bara förstås. Men skulle jag sakna något?? Svaret blev... INTE MYCKET ALLS skulle jag sakna!

Eftersom min dotter överst på årets önskelista skrivit något som inte kan köpas för pengar... tänkte jag att hon var mogen för denna diskussion.
Så idag frågade jag henne vad hon ville ta med sig upp i ett träd om allt hon ägde skulle bara skulle få plats där.
"Hunden förstås... smink och mina kläder"... svarade hon. Pre-tonåringar...
Hmmmmm.... Ja, vi får ta den diskussionen en annan dag istället... Haha!

Jag funderade över vad jag själv skulle vilja ha med min idag! Eftersom jag är en frusen själ vill jag ha med mig en go filt och en mjuk kudde, självklart min båtshake - man vet aldrig när man får användning för den, kanske en Rubiks kub för att hålla hjärnan igång. Sen behöver jag nog inte så mycket mer!

Ta er en titt omkring er! Ställ er frågan om varje grej ni ser:

- " Behöver jag den här"?

När ni står i affären och tittar på kläder, en ny TV-apparat, leksaker till barnen, nya gardiner osv osv. Ställ er samma fråga:

-  "Behöver vi den här?"

Jag säger inte att alla ska sluta konsumera! Jag säger bara att mycket är onödigt och mycket införskaffas som ett substitut för något som egentligen bör åtgärdas på ett helt annat sätt....

Jag säger bara att man ska tänka sig för och alltid ha tanken i bakhuvudet:

"Vad skulle jag ta med mig upp i trädet...."?



Kaffe & mat!

Kan meddela att kaffet smakade... spännande.
Kändes som jag var utomlands när jag slöt ögonen och smuttade på det.
Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det... Det var i alla fall väldigt gott!

Det smakade kaffe och semester! Jag ska prova att göra riktigt "kokekaffe" med det nästa gång i stället. Tror inte det lämpar sig för en bryggare egentligen :/





Middagen idag är mega-proteinrik!

"Sej i Äggsås"

1 pkt sejfilé
3 ägg
en bit purjolök hackas i små bitar
½ röd paprika
1 fiskbuljongtärning
några dl mjölk
2 msk smör
salt
peppar

Smält smöret i en gryta o vispa ner mjölet i fettet. Häll på mjölk o låt koka upp.
Lägg i purjolök, paprika, buljongtärning, salt o peppar o lägg i fisken.
Låt koka några minuter - KLART!

Servera kokt broccoli, rårivna morötter och potatis till!







Kyssar och balinesiskt kaffe!

Igår blev en vilodag från träningen så idag är jag dubbelt så sugen!

Igår blev också sent... och massor av kyssar.... MINTKYSSAR!!! De stelnade kanske inte som de skulle trots att receptet följdes till punkt o pricka... Men vad gör det, vi rensade våra luftvägar med all pepparmintolja och befann oss i trevligt sällskap så varför klaga?!! :)

Tog ordentlig sovmorgon/sovförmiddag och kollade "Pettson & Findus" under täcket med en kopp kaffe. Gött sätt att vakna! Findus frågar gubben Pettson vad en UPPFINNING är. Pettsson svarar att det är en grej man gör som inte finns. Findus frågar då om det är det samma som att ljuga...

Svårt det där att förklara så att folk förstår varje gång... Haha! 

Efter äggröra o grovt bröd med bacon (vet inte ens varför det blev så....) ska jag nu göra mig lite kaffe av en gåva som jag fått av en vän som varit på Bali. Vännen köpte med sig ingefärste och kaffe och nu ska jag äntligen prova hur det smakar! Spännande!


Spännande kaffe från Bali som jag fått i present! :)


Vem vet... kanske träningen går ännu bättre idag men balinesiskt kaffe i kroppen.
Bättre än Pre-workout...?


Och glöm inte att DAGEN BLIR VAD DU GÖR DEN TILL!!!!!
Vi hörs!


Vad gör man när man inte kan sova...?

Man har bestämt sig för att ligga i sängen senast klockan 22.00. Men 21.57 kommer man plötsligt på att man har glömt att göra massa saker som man bara MÅSTE göra då... Så går sömntåget och när man väl kommer i säng så är man klarvaken och känner sig inte ett dugg trött...

Det kan vara svårt att passa "tågtiderna" ibland. Vad gör man då? Läser en bok, gör en kopp te, tittar på tv, går en promenad?

Jag tar ett bad... Den här gången...!


Man ska inte döma hunden efter håren.. Eller äpplet efter glansen....

Detta underbart röda, glansiga äpple tjatade min dotter till sig när vi för en tid sedan var på julmarknad på ett slott...!

Det såg fantastiskt underbart ut... Helt oemotståndligt!



Inte bara att det var vackert. Det såg gott ut. Man ville bara sätta tänderna i det och njuta av de söta smakerna av äpple och karamell...

Det visade sig att äpplet var täckt av så pass hårt karamelliserat socker att det var helt OMÖJLIGT att äta det. Hårt och alldeles för sött.. men vackert!

Tänker också på t ex alla prinsesstårtor runt om i landet där barnen tigger till sig marsipanrosen och sen snabbt vid minsta tugga inser att rosen nog är vackrare på tårtan än vad smaken i munnen är...

 ... eller alla dessa gröna glansiga äpplen som ser så goda ut i fruktdisken och har hållbarhet ca 100 år... men som är totalt smaklösa och fulla av gift...

Tänk på att inte döma hunden efter håren... eller äpplet efter glansen!


Jag kan tydligen inte hålla det jag lovar...

... nämde att jag inte skulle visa några "före" eller "efterbilder" förrän jag var nöjd.

Men jag kan bara inte låta bli eftersom jag nu avancerar lite snabbare än beräknat. Även om det inte syns så mycket ännu så KÄNNS det!

Det roliga är att jag börjar se små konturer nu och det är en ganska cool känsla.
Axlar och fram -och baksida lår är tydligast men även biceps, triceps och vader börjar synas mer.

Här är iaf mina ben (med gulliga titanskruvar...) ett litet steg på väg i RÄTT riktning! 

Köööööör hårt på gymmet vänner !!!!!

Jag är motiverad! Är DU???

Vi ses!










Himmelsk blandning!

Måste bara tipsa om en himmelsk god blandning som jag åt till frukost i morse:

* Vaniljyoghurt
* Russin
* Skivad banan
* Passionsfrukt
* Solroskärnor
* Kiwi


Såååå GOTT!!!



Absolut bästa julklappen till den som redan har allt!

Vad ger man någon som har ALLT??!

Jag har svaret!

En BÅTSHAKE!



Jag köpte en båtshake för något år sedan för att lättare kunna ta ned galgar med kläder som hängde högt i garderoben. Snart kom jag på flera fördelar med att äga en båtshake.


*  Man kan som sagt ta ned högt hängande galgar.

*  Man kan putta ned saker från hyllor utan att gå och hämta en stol...

*  Om man lägger den över axlarna och ställer sig med benen lätt isär och vrider överkroppen snabbt från sida till sida så har du skapat en effektiv magträningsmaskin :)

* Jag bor på ett sätt där min säng står med ena sidan mot en vägg och det är svårt att komma åt att bädda. Med båtshaken kan jag dra överkastet hela vägen utmed sidan på sängen utan att bryta ryggen.

*  Om man är extremt lång kan man använda den som vandringsstav i skogen :)

*  Man kan använda den som metspö eller harpun.

*  Man kan sticka ner den i marken och bygga ett solur.

*  Man kan använda den som vapen.

*  Man kan plocka frukt från träd och buskar med den på sommaren.

*  Man kan hålla takten med den när man sjunger en sång!

*  Man kan använda den som mållinje vid tävlingar!

*  Man kan använda den vid limbo, höjdhopp, stavhopp o andra sporter!

*  Man kan i värsta fall bita i den vid eventuell smärta :)

*  Man kan spjäla ett brutet ben med den.

*  Man kan binda upp lutande buskar och träd med den.

*  Lägg den mellan två trädklykor med en filt över och vips har du ett tält eller en mysig koja!

*  Man kan fånga in rymmande barn med den!

*  Jag har inte provat... men man borde kunna använda den för att klia sig på ryggen.. :)


LEVE BÅTSHAKEN!!!




Väck inte den björn som sover...

Hallå!

Var ett tag sedan! Det har sina förklaringar!
De senaste dagarna har motivationen varit på TOPP! Tänk på att använda all energi både POSITIV och NEGATIV energi till något bra!
Ett grymp bicepspass, ett ännu grymmare axelpass och mina vader har jobbat gott! Löpbandet har varit min bästa vän liksom boxsäcken igen! Underbart!

Var och handlade grönsaker, frukt och fisk igår så nu ekar det inte längre i min kyl! Jag gör alltid mina egna matlådor. Både för att jag tycker att min egen mat är betydligt godare än vad lunchresturangerna kan erbjuda. Jag vill inte heller kasta mina pengar i den sortens sjöar! De enda undantagen är ibland sallad, thai eller indiskt!

Jag sparar hellre mina pengar till något jag verkligen VILL göra/köpa, lägger inte den på halvtaskig mat! :)

Idag fick jag en MYCKET bra start på dagen!

När jag väckte min dotter log hon med huvudet nedbäddat mellan kuddarna och viskade:

- "Mamma, tack för att du väcker mig på ett så mysigt sätt!". Själv tycker jag inte det är speciellt märkvärdigt att klappa någon på kinden och viska några vänliga ord. Men det gör skillnad! Speciellt på morgonen! Och barn KAN inte stressa! De blir i stället handlingsförlamade. Bättre att försöka starta dagen bra.. och i tid!

Hur brukar ni själva vakna? Och hur väcker ni er partner?? Era barn?? Det gör skillnad!



Visst är det stressigt en del dagar och jag har som många andra skrikit :

- " Hallå!! Jalla! Upp med dig nu och på med kläderna så vi hinner.......".


Vi är bara människor...
Men om man bär med sig tanken att man vill ha en fin morgon och en bra start på dagen varje dag så kommer det att märkas i ditt sätt att vara! Sen kommer man naturligtvis inte hinna med långa frukostar på sängen varje dag men några vänliga ord hinner man alltid med!

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen!


Frosseri / Slöseri...

Denna bild talar ganska tydligt om hur snedfördelade världens resurser är...

Semester, god mat, frosseri, överflöd...

Denna bild tog jag på ett hotell i Turkiet i somras. Folk tar åt sig betydligt mer mat än de kan äta upp.
När jag var liten fick jag lära mig att inte ta till mig mer mat än vad jag kunde äta upp!
Det är en ganska bra devis tycker jag!

Tänk så mycket mat som kastas helt i onödan. VARJE DAG!



Slöseri med jordens resurser.......

.... när det finns närmare en miljard undernärda människor i världen....


Hunger

Det finns nära en miljard undernärda människor i världen i dag. Det betyder att var sjunde person inte får i sig tillräckligt med näring för att kunna leva ett friskt och aktivt liv. Hunger och felnäring är det största hotet mot människors hälsa i världen – ett större hot än AIDS, malaria och tuberkulos tillsammans.

Några av huvudorsakerna till hunger är naturkatastrofer, konflikter, fattigdom, bristfällig infrastruktur inom jordbruk samt överexploatering av naturen. Den globala finanskrisen ledde till att ännu fler människor i de fattigaste delarna av världen tvingas att gå hungriga.

Förutom den uppenbara hungern - att det inte finns tillräckligt med mat– finns en mer dold sida. Om kroppen inte får i sig tillräckligt med olika näringsämnen försämras immunförsvaret och risken att drabbas av infektionssjukdomar ökar. Undernäring bidrar också till att centrala delar av kroppen slutar fungera, vilket leder till minskad möjlighet att försörja sig själv och en ökad risk att dö i förtid.

Källa: FN:s Livsmedelsprogram http://sv.wfp.org/



Rosa kanske kan pigga upp!


Nu får snön gärna komma! Är så innerligt trött på allt regnande. Hann pricka in en promenad mellan skurarna. Alltid nåt! Längtar efter att få inviga dom här! Fast inomhus då... Får bli imorgon!
Tänkte att rosa kanske kan pigga upp i det här tråkvädret...

Önskar Er en trevlig kväll! 




Enkelt, gott, snabbt!

En enkel grund att utgå ifrån när man ska välja god, nyttig och snabb mat är grönsaker, kokosmjölk och kyckling!

Fräs lite kyckling i strimlor och tillsätt grönsaker. Välj grönsaker som t ex morötter, bambuskott, broccoli, paprika, lök. Häll över kokosmjölken. Krydda med salt, röd currypasta och sambal oelek och kanske lite färsk koriander!

Låt puttra i ynka 5 minuter! Klart!


Cravings & nyttigare pannkakor!

Ibland kan jag få cravings. Inte helt sällan är det på pannkakor! Oftast är det dock på kanel, lax och röd paprika... Helt sjukt men helt sant!

Men när det kommer till just pannkakorna så får man tänka efter lite.
Just pannkakor kan man ju inte direkt anse som det mest nyttiga man kan äta, de innehåller vitt mjöl och ofta har man socker, grädde och sylt på!

Jag har gjort en variant på pannkakor som faktiskt är helt ok. Innehåller mer fibrer med linfrön och havregryn och mer protein tack vare dinkelmjöl, ett extra ägg i smeten och förstås om du väljer att servera keso till!






1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl fiberhavregryn
1 msk krossade linfrön
6 dl minimjölk
4 st ägg
rapsolja till stekning

Till detta serverar jag banan eller äpple, minikeso, kanel och ev lite honung
Gott även att göra crepes med fyllning av keso, färska räkor och chilli och servera med en grönsallad och paprika till!

Exempel: 3 pannkakor, keso och en halv banan innehåller ca 460 kcal/portion

Baksida axlar, baksida lår och bakgrunden till varför jag började träna mer seriöst!

Startade morgonen med grötfrukost & kaffe för ovanlighetens skull... NOT! Haha! 

Fyllde på med proteindrink, gjorde lite pappersarbete och begav mig sedan iväg till gymmet! Träffade en granne där som är pensionär men som försöker gå till gymmet lite då och då mest i föreyggande syfte. Bra jobbat tycker jag! Tror att det annars är väldigt lätt att fastna i "Hänt i Veckan" och "Allers", bullbak och dylikt! En eloge till alla som aktiverar sig på ett hälsosamt sätt trots att de går hemma!

Körde baksida axlar och baksida lår idag. Ett sådär bra pass, trötthet, lite för dåligt intag av frukost (det tog emot lite idag) och tankeverksamhet på helt annat håll (jobb & studier som för övrigt har ett nära samband) allt det där påverkade idag. Men jag ökade ändå repetitionerna.. Körde inte lika många olika övningar men fler repetitioner 3 X 12, eller så många jag orkade på varje med samma vikter som jag kört senaste 2 veckorna. Rätt bra ändå trots allt.

Kul när man tjuvkikar på en del killar och konstaterar att man faktiskt är starkare än många av dem. Sen är jag inte råstark och killarna kanske är extremt svaga... Haha! Men jag är iaf extremt ENVIS och det hjälper kan jag lova! Ibland räknar jag inte repetitionerna alls utan bara kör... 
EN till, EN till, TVÅ till, EN till, EN till... Gött e det!

Målsättningen nu är att bygga mer volym och öka styrkan och sedan på sikt lägga om kosten kanske ännu ett snäpp, öka förbränningen och få en mer definierad form på musklerna. Jag har tagit några "före"-bilder. Ska lägga upp dem när jag är tillräckligt nöjd med mina "efter-bilder"!

Målsättningen från början i juni 2011 var att jag nu i december skulle vara ungefär halvvägs mot delmål 1 men en släng av Borrelia, jobb o skola saktade upp farten för mig! Jag hade då gått upp ca fyra kilo i fett under några månader efter att ha befunnit mig i stor sorg efter min väninnas död och efter att som en del i mitt sorgearbete lagat mat och bakat DAGLIGEN inför ett kokboksprojekt. Jag ville lägga om kosten, bli av med överskottet, få mer definerade muskler och må bättre helt enkelt!

Jag kom i kontakt med fantastiske JONAS LUNDGREN som förstod min situation och hjälpte mig igång på ett otroligt inspirerande sätt! Jag låg då vid mätning på 17 % kroppsfett, vilket inte är så mycket då kvinnor i min ålder brukar ligga på mellan 17-25 %. Reserverar mig för att det säkert finns olika källor som säger olika procenthalt... Vi pratade samman oss och det verkade som min ursprungsplan skulle ge mycket goda resultat.

Så jag kör vidare! Mer om planen senare!

Nedan en inspirationsbild! Fina definerade muskler men med kvinnligheten fortfarande i behåll! :-)


Läs gärna Jonas blogg http://www.endorfiner.se/ där han skriver om träning och ger tips på övningar och inspiration, även i videoform!




Jag kommer aldrig bli en riktigt fin dam...

Min väninna var på besök hos mig häromdagen och jag fascinerades av hennes otroligt fina lockiga frisyr. Hon berättade att hemligheten var att hon hade rullat håret på spolar. Enkelt kan tyckas..

Men vägen dit kan jag lova är inte lika lätt och inte helt fri från obehag...



För bästa resultat ska man låta håret vara fuktigt när man rullar upp det på spolarna, sedan ska man eventuellt sova med spolarna i huvudet.

Sagt och gjort, igår bestämde jag mig för att testa. Att rulla upp håret på spolarna gick ganska lätt och snabbt  och vid en snabb anblick i spegeln kände jag mig som en gammal hemmafru i en film från någat hyfsat avlägset årtal... Det såg ganska roligt ut!

Så gick jag då och la mig för att sova... Jag klarade att ligga still i max 20 minuter innan jag formligen rusade upp ur sängen och slet ur spolarna. Så fruktansvärt obekvämt och oskönt!! Visst hade jag nog inte använt de mest optimala spolarna men jag minns att man förr i tiden sov med något slags METALLSPOLAR med NÅLAR i så detta skulle jag väl klara tänkte jag. Men ... HALLÅÅÅÅÅ...

Tankarna spann snabbt vidare på fler typiskt "fina-dam-grejer" som jag också har sjukt svårt för... Långa lösnaglar av akryl kostar inte bara skjortan (utan byxorna och underkläderna med...) och som tar flera timmar i anspråk att montera och som håller i ungefär två dagar innan de börjar lossna, i alla fall i det aktiva liv som JAG lever... Dessutom luktar fästmassan värre än skit och är säkert cancerframkallande också... Visst är det vackert slutresultatet och visst skulle jag kunna tänka mig att göra detta någon gång men... 

Jag insåg ganska snart att jag inte är någon fin dam och kommer heller aldrig att bli. Jag är lite fåfäng men prioriterar annat! Så skönt!



Havregrynsgröt som är så tråk... gott och lätt att variera!

Vi har alla vår speciella bild och minnen av just havregrynsgröt. Många blev kanske tvingade som barn att äta denna gröt. Och under en blandning mellan tvång och protester hann gröten kallna och blev en ännu mindre trevlig upplevelse! SYND! Gröt är nyttigt, havre håller magen i form, innehåller kolhydrater, fibrer och protein.

Och havregrynsgröt i sitt mest traditionella utförande, helt naturell med lite mjölk, kan ju självklart bli lite trist ibland.

Men det går att variera ganska bra. Tillsätt några bär som du gillar, blåbär, hallon. Eller lite frukt, bitar av mango eller aprikoser eller riv över lite äpple. (ÖNOS har också ett äppelmos som innehåller över 90% äpple). Koka gröten tillsammans med solroskärnor, pumpakärnor, linfrön, krydda med kanel. Havre sägs ha en kolesterolsänkande effekt pga att just havre innehåller en speciell fiber. Havre är dessutom det sädesslag som är mest näringsrikt! Så snälla, ge havregrynsgröten ett försök!





Ideellt arbete och julshopping

Vi gjorde ett besök idag på Pingskyrkans alltid välbesökta lördagsloppis! Sinnessjukt mycket folk kommer hit varje lördag och fyndar, fikar och umgås. Ca 90 stycken frivilliga arbetar i butiken. Pengarna går till olika biståndsprojekt, hjälp vid jordbävningar, översvämningar, flyktingläger mm. Det skickas även flera gånger varje år hjälpsändningar till bl a Rumäninen och Bangladesh för att hjälpa de allra fattigaste till utbildning och arbete!

Det ideella arbetet är helt fantastiskt! Ett exempel på det är t ex att en av kvinnorna som har ansvar för barn -och leksaksavdelningen tar hem och tvättar ALLA skänkta mjukisdjur innan de säljs i butiken! Vilket arbete!



Jag var på jakt efter en djup gryta att kunna stöpa ljus i. Jag hittade dock ingen gryta men en urgullig liten kanin att sätta i "snön" bredvid pepparkakshuset och ett litet mjukisdjur för hunden att sätta tänderna i!

Det kallar jag lördagsshopping...!















Storm & stringtrosor...

Vi höll oss inne i stormen hela kvällen... eller i alla fall vissa av oss... Vi pysslade ihop ursöta små änglar och snögubbar och granar. När turen kom till pepparkakorna ville alla ha glasyr med färg och vi behövde även lite bakplåtspapper och ingredienser till mer knäck. De stackarna som var shoppingutsända fick åka runt i hela bygden och leta bakplåtspapper för det var slut i hyllorna i varenda affär... Till slut åkte de till en bensinstation och kollade. De sålde inget bakplåtspapper där men vår utsända frågade hur de gjorde när de bakade sitt eget kaffebröd mm i butiken. Det slutade med att den snälle expediten skickade med dem något av det största bakplåtspapper jag någonsin har skådat.. Haha!

Tack så mycket, vi tankar förstås hos er nästa gång!

Gjorde så slut på några stycken paket med pepparkaksdeg... Mina "prettoambitioner" sträcker sig föga till just egengjord pepparkaksdeg... I alla fall inte i år... Gott att höra va?!!

Och varför göra traditionella hjärtan och stjärnor och sneda granar när man kan göra... STRINGTROSOR!

Jag lovar att vi hade otroligt kul medan vi höll på att skapa dessa små konstverk och jag lovar även att detta resultat som visas här knappast var slutdestionation på fantasierna som odlades under kvällen...

TACK ALLA FINA VÄNNER SOM GJORDE KVÄLLEN HELT FANTASTISK!





Skål!

Har redan sett skörden av stormen... Träd som blockerar vägen och får sågas i bitar med motorsåg. Och på jobbet flög en lucka till en container av och landade så där perfekt på en bil så ena backspegeln gick av och det blev stora bucklor i chassit... Lagom kul!...

Hann köra ett snabbt benpass på gymmet idag med, det ekade så folktomt det var där idag men jag såg dock ett par bekanta ansikten som kämpade på! Kul! Duktiga ni är! Kör hårt!!! :)

Jag håller mig inomhus idag tror jag bestämt!
Tända ljus, pyssel, musik och snart kommer goda vänner och förgyller vår dag!


Dottern passar på att experimentera med juicemaskinen!
Paprika, äpple, tomat, apelsin och gratatäpple!

Gött!

SKÅL!!!


Granatäpple! Vackert, gott & nyttigt!

Vill bara tipsa om det fantastiska granatäpplet!

Gott att ha i sallader, på gröten, eller äta som det är!

Innehåller mängder med C-vitamin och kalium och minskar risken för åderförkalkning, cancer och alzheimer! Skyddar mot fria radikaler och har en stark antioxidativ förmåga!





De sämsta ursäkterna till att inte gå till gymmet och En kvinna med PMS kan vara en aggesiv kvinna :P

Visst är det så att humöret växlar för oss kvinnor. På vissa märks det tydligare än på andra. Igår hade jag stor användning av dessa hormonförändringar kan jag lova. Trött som få, kanske lite lätt aggresiv också, bestämde jag mig trotsa all trötthet och bestämde mig för att jag skulle gå till gymmet!

Det började med ett triceps-pass utan dess like!
Jag räknade inte ens repetitionerna utan bara råkörde tills det brann i kroppen! Jag blev otroligt trött men trotsade tröttheten ännnu en gång och gick loss på en boxsäck med sparkar och slag en god stund. Det finns få saker som på så kort tid kan göra en så pass utmattad som just boxning. Jag äger en boxsäck men har inte kommit mig för att sätta upp den här. På förra stället jag bodde, i ett bostadsområde, hängde jag den i carporten och gick loss ibland. Grannarna undrade säkert ibland vad jag höll på med men det var å andra sidan inte heller någon som bråkade med mig.. haha!

Jag tror att hormonerna faktiskt hjälpte mig! När jag kom hem upptäckte jag röda märken och blodutgjutelse vid armbågarna. Och jag hade inte känt någon smärta alls...

Slutsats - Det var ett bra pass igår... haha..!!

Så om vi någon gång skulle hamna i krig i Sverige igen är det bara att i främsta ledet skicka ut en armé av kvinnor med PMS så blir striden kort! Jag vet att jag har rätt!! Kvinnor med PMS är inte att leka med!



De sämsta ursäkterna att inte gå till gymmet (och kanske de vanligaste också)...:

* Jag har inte tid!

Skitsnack! Skriv på en lapp hur många timmar du i stället sitter i soffan framför TV:n, vid datorn, med en veckotidning osv. Du kommer bli förvånad över resultatet. Det plockar lätt till i tid. Lägg lite av den tiden på träning i stället! Ta med dig veckotidningen o läs medan du går på löpbandet eller gå till ett gym med TV.
Det är inte tiden som saknas! Det är MOTIVATIONEN!

* Jag är för trött!

Det är just då du behöver det! När du tränar orkar du mer! Visst kan man vara så trött att man verkligen inte orkar NÅGONTING men oftast är det en undanflykt! Det är inte tröttheten som begränsar! Det är MOTIVATIONEN som inte är stark nog!

* Jag känner mig vilsen och löjlig bland allt folk/alla maskiner!

Det gör ALLA ibland! Man SER ganska töntig ut när man tränar och ibland låter man konstigt också. Men man är inte där för att vara snygg och cool! När du blir mer MOTIVERAD kommer du inte att tänka på det sättet mer!


* Jag har ont!

Det finns alltid något litet som du kan träna även om du har ont! Gå till en sjukgymnast och be om råd eller tala med en personlig tränare! Om du har ont borde du ha MOTIVATION att få mindre ont. Och träning kan hjälpa!

* Jag har inte råd!

Det behöver inte kosta pengar att träna! Med armhävningar, löpträning, trädgårdsarbete (!) snöskottning eller dylikt kan du komma långt! Faktum är att många av mina favoritövningar är just dom där man använder sin egen kroppstyngd! Vill du gå på gym men känner att du inte har råd. Ställ dig frågan: Vad unnar jag mig i stället för träningen? Där kan du hitta många svar!

På tal om att ha råd...

Jag hade ett mycket intressant samtal med en av killarna här på HEMMAKVÄLL. Jag frågade honom hur mycket lösgodis de sålde en helt vanlig helg ungefär.
Han svarade: mellan ett och två ton...

Då ska man beakta att det bor ca 22 000 personer i centrala delarna av tätorten, räkna bort pensionärer o små barn, det faktum att det ligger ett antal stora affärer i centrum som också säljer MÄNGDER av godis, flera renodlade godisbutiker...
Hur prioriterar vi egetligen?

Vi köper gladeligen godis, läsk, chips och annat för många hundralappar i månaden men att gå till en personlig tränare eller skaffa ett gymkort tycker vi är för dyrt...

Jag påstår fortfarande att det är MOTIVATIONEN som saknas!

Om motivationen infinner sig (brukar den göra sådär i januari nån gång efter allt frosseri i julmat...) så ska man fånga upp den och göra träningen till en VANA!

I vanan ligger lösningen! Lycka till!



Med vetskapen om att jag aldrig kommer att kunna bli serietecknare...

Idag väntade det en rebus i dotterns adventskalender. Jag var ganska stolt över uppkomsten och idéen till den och tyckte jag hade gjort den riktigt smart och bra! Det visade sig dock ganska snabbt att mina ritkunskaper och teckningstalanger inte var riktigt lika bra...

Dottern vände och vred på pappret och frågade undrande :
- " Är det där... ris...???
- " Hallååå... det är en PÅSE" svarade jag lite förnärmad men insåg snabbt att hon hade rätt. Det kunde lika gärna vara så att det var meningen att det skulle föreställa en säck med ris, en ballong eller rent av... en jordhög... Situationen blev lite komisk men hon hittade i alla fall paketet!

Idag har varit en riktig jobbdag med dubbeljobb, en sån där dag då man känner att man knappt hinner ta rast, en sån där dag som dessutom försvinner iväg lika snabbt som en vild unge på en hoppstylta!

Blir köttbullar till middag idag! Tipsar Er om att ha i lite kalvfond och Dijonsenap.
Blir gudomligt gott!

Trevlig åttonde december! Snart Lucia! :)






Det bor en anarkist i mitt hus...

Alla som har barn eller någon gång varit i kontakt med ett, vet att de kan protestera. Och de kan vara ganska bra på det...

De förstår inte alla gånger att de borde lyssna och kanske lyda sina föräldrar, i alla fall någon gång ibland. De förstår inte att man vill deras bästa och vill bespara dem eventuella problem.
Många barn har en mycket stark egen vilja och en envishet utan dess like. Vissa barn har ENORMT stark egen vilja och kämpar för jämlikhet TILL VARJE PRIS.

Min dotter liksom de flesta andra barn vill vara med att bestämma, i allt från smått till stort, och allra helst inte bli bestämd över ALLS...

Min dotter har en hel del anarkistiska drag. Hon vill "avskaffa statsmakten" dvs mig... Därför har vi små revolutioner hemma hos oss ganska ofta. Revolutionerna startar med ett ifrågasättande som följs av en protest (av mycket skiftande dignitet...) som inte allt för sällan leder till en liten revolution...
Hon har t ex sagt till mig (och hör och häpna, till sin fd lärare):

-"Bara för att du är VUXEN behöver det inte betyda att du har RÄTT"...
  

Vågat, modigt, kanske lite farligt men mycket tänkvärt!

I många av dessa våra "revolutionssituationer" har jag stått handfallen inför det faktum att det är otroligt smarta små varelser man handskas med här... Och gång på gång har jag önskat att jag gått juristlinjen i stället...

När inget annat hjälper brukar jag fundera över denna mening och väga orden i vågskålarna i mitt inre:

"En förälder har i huvudsak två uppgifter, den ena är att älska sitt barn, den andra är att skydda det"!





Leo Tolstoj var anarkist. Och han sa ju i och för sig en del rätt bra saker. Som att:

"Musik är själens tankar". Det är vackert!

Å andra sidan sa han också...

- "När jag en dag står med ena benet i kistan ska jag säga sanningen om kvinnan, skynda mig att dra det andra benet till mig och stänga locket"...












Knäckigt värre!

Enda sedan barnsben har knäckkokandet innan jul alltid varit en årlig återkommande tradition som jag har svårt att bryta. I år var inget undantag! Man SKA stå där och röra i grytan fast det egentligen inte behövs medan det doftar helt underbart av grädde, sirap och socker och man sakta ser smeten tjockna med slevens rörelser.

Man SKA bränna sig lite, göra "kulprovet" fast man vet att det inte ens är i närheten av att lyckas, hälla ut alldeles för mycket smet på plåten eftersom man missbedömt antalet utställda knäckformar med ca minus hundra... och provsmaka innan det har stelnat.
Det tillhör!

Vi fick gjort några härliga apelsiner med nejlikor i också. Det doftar ju så ljuvligt och är ungefär så lång tid jag orkar koncentrera mig på småpilligt arbete :/ Haha!

Glögg med äppelsmak, julmusik, lussebullar och pepparkakor och så vidunerligt trevligt sällskap förstås! Lite sångtävlingar hanns också med! En toppenkväll med andra ord!
 





Kassler till middag

Idag blev det kasslergratäng till middag! Jag ÄLSKAR gratänger! Lätt, snabbt och gott och så sköter det sig själv i ugnen! Så enkelt att bara lägga i det man gillar! Hade i morötter, purjolök, palsternacka, äpple, kassler, grädde, mozarella, hushållsost, salt & peppar!
Potatis till! 

Prova!

 


På botten av min tvättkorg...!

En härlig känsla infinner sig när man ser botten på sin tvättkorg... Speciellt om man samtidigt hittar en liten söt bortsprungen badanka där!

Känslan kanske inte är så långvarig.. men ändå! 
VARDAGSGLÄDJE!

       


Snövitt och rödbetsrött!

Första snön kom i natt. Jag råkade vara ute just då... Det var underbart att känna den kalla snön mot mitt ansikte och andas in den friska luften. Och för första gången detta året tyckte jag att att julstämningen verkligen började infinna sig!




I går förberedde jag även lite mat till idag!

En enkel, god och mättande riktig höst -och vinterrätt är en variation på en militärgryta jag gjort många gånger. Nu för tiden får man väl inte hantera köttfärs i fält... men då tog man iaf köttfärs, potatisbitar, krossade tomater, lök o kryddor, rörde ner i en gryta eller en sk "snuskburk", ett enmanskök ämnat för soldater och rörde runt :)

Detta blev en underbar röra som mättade och värmde länge!

En variant på denna gjorde jag igår. Jag la även i lite hackade rödbetor, vitlök och kalvfond. Enkelt, snabbt, gott och mättande! Rödbetor är underskattade rotfrukter och innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper även till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna! Bra va?

Jättegott även att bara äta några nykokta rödbetor med lite salt på! Mer rödbetor åt folket!!!






Och vad är det här för SKIT då..?

Många av er har hört av er till mig just angående ämnet proteiner och annat kosttillskott och jag har fått massor av frågor om dess varande eller icke varande. Jag tänkte jag nu skulle försöka svara lite.



Alla som hängde med något så när under lektionerna i skolan fick någon gång lära sig att proteiner är "Kroppens byggstenar". Proteiner är uppbyggda av aminosyror och finns i kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, ärtor, bönor och spannmål.

Proteiner bygger och reparerar muskler (en muskel består av ca 20% protein), bygger upp immunförsvaret, blodet, tarmar, lever och njurar osv. Även kroppens livsviktiga enzymer är uppbyggda av proteiner. Proteiner gör dessutom att vi känner oss mätta längre pga av att de stimulerar ett hormon som minskar hungerskänslorna.

Kroppen behöver både FETT och KOLHYDRATER som bränsle. Många är rädda för just dessa och det är synd för faktum är att kroppen och hjärnan behöver fett och kolhydrater för att fungera ordentligt! Jag brukar säga att man blir lite "seg och dum i huvudet" om man inte äter tillräckligt med fett och kolhydrater. Hela kroppen arbetar mer långsamt och ställer in sig på sparlåga och tankeverksamheten slöar till... Inte bra! Undvik hellre SOCKRET och de snabba kolhydraterna; vitt bröd, kex, godis. Långsamma kolhydrater som ris, potatis, grönsaker är superbra!

Protein kan i brist på andra energikällor omvandlas till energi men då får kroppens organ arbeta hårdare. Då övergår kroppen till katabol metabolism, det vill säga kroppen riktar in sig på att BRYTA NER istället för att BYGGA UPP (anabolism=som bygger UPP). Kroppen letar då upp protein som inte vanligtvis används och gör om dessa till energi vilket kan medföra att musklerna istället bryts ner...

Proteiner skall därför inte användas som ett SUBSTITUT för tex KOLHYDRATER utan som ett komplement och ett tillskott. Måltidsersättningar och andra moderniteter som utlovar "snabba resultat" ger jag inte mycket för! Bantning är SKIT och bara en kortsiktig lösning. Det handlar i stället om att ändra hela sin livsstil och ekvationen är egentligen ganska enkel. Intagen måste harmoniera med vad du gör av med... Ganska enkelt eller hur?! Det vet vi alla egentligen men så svårt det är många gånger!  

Hårt tränande människor bryter hela tiden ner muskulaturen och behöver snabbt bygga upp den igen efter varje träningspass. Det gör man genom att låta muskeln vila och att tillföra kroppen proteiner. Eftersom muskler återhämtar sig och byggs upp under vila är det därför bra att träna olika muskelgrupper vid olika tillfällen.

Extremt hårt tränande behöver mer protein för hjälpa till att påskynda "reparations - och uppbyggnadsprocessen". En proteindrink efter träning sitter därför finfint! MEN man kan lika gärna äta ett par ägg, tonfisk eller något annat proteinrikt livsmedel. Men om jag när jag tränar som mest intensivt, skulle få i mig motsvarande proteinmängd genom t ex kött, skulle jag behöva äta många kilo kött varje dag... Därav proteindrinkarna!

Dessutom är det så att på eftermiddagen och även senare på kvällen då blodsockret sjunker och sötsuget så lätt sätter in och man står där och suktar efter sötsaker eller en snabb macka. Då är det PERFEKT att göra sig en proteindrink i stället. Det ihop med lite havregrynsgröt och en frukt blir perfekt för kroppen & knoppen!

Vad rekommenderar jag?

Ja, precis som i skolan, där jag nu bland annat läser Integrerad Oranisationslära, vill jag påstå att det handlar om vad JUST DU har för målsättning! MÅLET ger oss inforamtion och vinkar om hur STRATEGIN bör se ut! Alltså är det helt individuellt! Allt i livet både i privatlivet och affärslivet är beroende av god BALANS! Svårigheten ligger just i att inte tippa över åt något håll...

MEN om jag skulle ge lite generella tips skulle de se ut ungefär så här:

* OMEGA 3
* D-vitamin under vinterhalvåret
* 100% rent protein efter träning, i smaband med mellanmål och till kvällen


Tränar du mer och med lite högre ambitioner även:

*aminosyror
* kreatin & magnesium

Just för att öka energi och fokus, förbättra närings -och syretransporten till musklerna. Detta finns som tillskott där de har en sammansättning som är LÄTTUPPTAGLIG för kroppen och ökar "vascultiten"; blodtillförseln till musklerna; trycket eller "pumpen" under träningspasset osom i sin tur leder till styrkeökning.


Själv använder jag främst OLIMP´s produkter (och nu undrar ni om jag får betalt för att säga det här...)
De har mycket god kvalitet och bra smaksättning på sina produkter!

Jag testar även ett annat märke, Performance, eftersom deras produkter fått "BÄST i SMAKTEST" av tidningen Body´s testpanel.
Jag kompletterar proteinerna med aminosyror. När jag behöver lite extra pump brukar jag ta Crea Fusion Massacra. Det finns flera olika varianter alla innehållande kreatin men just denna smakar bättre tycker jag och ger bra reslutat för mig!

Till slut vill jag tacka för all feedback jag hittills fått via mail! Redan knappt två timmar efter mitt första inlägg hade bloggen tresiffrigt antal läsare. Fantastiskt roligt!!!
Denna blogg fyller större funktion för mig än för er eftersom jag älskar att skriva och dela med mig. Och jag ser bloggandet som en välbehövlig paus mitt i allt annat. Jag pausar med en kopp kaffe, bloggen och en...
Tadaaaa : PROTEINDRINK!







När man har många bollar i luften måste man kasta dem ganska högt för att hinna fånga dom!

Jobbar, pluggar. Pluggar, jobbar... Har inte prioriterat något speciellt julstök i år. Lussebullarna ligger i frysen och EN enda adventsstjärna hänger uppe. Det är väl det enda hittills. Och så dotterns adventskalender förstås... 

Erkänner att det är ganska mycket att göra här just nu och ibland undrar jag varför i all världen jag ger mig in i så många projekt samtidigt. Min fd man säger att -"Det är sån du är Hanna" och påstår att det nog skulle vara svårt att ändra på. Och han är ju den som känner mig allra bäst av alla människor i hela världen så det borde ju ligga viss sanning i det påståendet. Och han har nog rätt. Det ÄR så att jag blir stimulerad av olika projekt med olika infallsvinklar. Jag ger mig gärna in i nya utmaningar.

Jag skrattade högt på bion igår! Och det är väl inget konstigt att man skrattar på bio tänker ni. Men grejen var den att det var BARA jag som skrattade HÖGT just då... För att inte avslöja handlingen kan jag bara kort säga att Tintin sätter sig i ett plan varpå Kapten Haddock lite oroligt frågar: -" Kan du verkligen köra ett plan?"
Tintin svarar då: -" Jag intervjuade en pilot en gång"... 

Den kommentaren är så klockren och beskriver mig i ett nötskal. Härlig inställning men kanske lite farligt ibland... :)

 
Jag skulle bli galen av att ha ett arbete där jag dag efter dag utför samma syssla år ut och år in. Det är inte min grej. Men ibland avundas jag människor som trivs bra med just den tillvaron. 
Som idag till exempel...



Dagens konstaterande:

"När man har många bollar i luften måste man kasta dem ganska högt för att hinna fånga dom!"






Söndagsbio!


Tintins Äventyr: Enhörningens Hemlighet



Sagolika sjörövarskatter och mystiska slott! Ska bli spännande att se vad Steven Spielberg har att bjuda på denna gång! Med Tintin, Milou, Kapten Haddock och alla de andra figurerna!
På med 3D-glasögonen och lite popcorn mellan tänderna så är det väl snudd på fulländad underhållning.
Eller vad säger ni?







Skönt att slippa gå ensam om det skulle bli läskigt & man skulle behöva hålla någon i handen... Haha...






Andra advent!

Hoppas ni alla har en mysig andra advent!

Rengvädret verkar hålla i sig så några tända ljus känns helrätt!

Gjorde min juice idag också. Eftersom kylen gapar ganska tom blev det bara ett par morötter, en bit skrämd paprika och lite citron i den idag. För skojs skull klockade jag tiden på rengöringsprocessen av råsaftscentrifugen, 2 minuter och 14 sekunder tog det bara. Och är jag noggrann! :)
Så nu finns det inga undanflykter! Att borsta tänderna tar längre tid...



Tända adventsljus i regnrusket!




"Morgonshoten"











Dagen till ära: "The Black Viking"!

Inget kan väl passa bättre än att, Fitnessdagen till ära, passa på att hylla min coach och PT James Mc Donald Roberts!

James är en stor männsiska! Inte bara utifrån det perspektiv att hans underarmar är i samma storlek som mina lår eller att hans handflator är ungefär lika stora som mitt ansikte. Han är även en stor människa med andra mått mätt. En känslomänniska som alltid har lätt till ett leende men även kan sätta respekt i den värsta busen!

När jag en period hade det lite tufft och väldigt mycket runt omkring mig var han den som kunde rädda situationen på ett starkt men lättsamt sätt. Han bad mig fundera över livet som en enda lång semester:

 - "Hanna. Livet är som en semester, njut så mycket du kan!! Gör alltid det bästa av situationen, för du vet aldrig hur länge semestern kommer att vara" rådde han mig på bullrande göteborgska. De orden har jag tagit med mig och de har hjälpt mig otroligt mycket i vardagen! Om man ser livet som en enda lång semester så blir allt lite roligare faktiskt!


James har medverkat i TV-programmen "Blåsningen" och "Jakten på Ökenguldet" och trots att han idag är 63 år gammal hittar man honom ofta på gymmet eller i motionsspåret redan klockan 5.00 på morgonen!
Han är även känd i Bodybuilder-sammanhang som "The Black Viking" eller "Big James".


Meriter

1:a EM-kval 1991
2:a EM 1991
1:a SM 1993
3:a VM 1993
3:a Masters Mr Olympia 1997



TACK JAMES MC DONALD ROBERTS FÖR ALL INSPIRATION!












I väntan på steken...

Efter att ha legat till sängs i princip hela dagen är jag måttligt road av kuddar och täcken och tomma kaffekoppar och vattenglas. Datorn har hållt mig sällskap en stund och jag har fått lite krya-på-dig meddelanden och uppdateringar om vad som händer på Fitnessfestivalen. Tackar Er för detta!

Känner att jag behöver få lite frisk luft nu men innan det slänger jag ner en stek i en gryta. Enkelt, men kräver lite planering! Jag har inte planerat nåt över huvud taget idag och är hungrig NU och jag får göra mig något enkelt innan maten blir klar. Jag kör på tonfisk idag. TRÅÅÅÅÅÅKIGT säger många och ja, det är väl ingen smaksensation av sällan skådade dimensioner direkt men mycket proteiner och bra mättnadskänsla efteråt.
Färdigt snabbare än smöret antagit rätt position på vanliga tråk-smörgåsen!  


Idag blir det tonfisk (på burk) med fetaost och tomater som jag toppar med lite pesto. 
Och så en av mina absoluta favoritkryddor: Rosépeppar!






Fitnessfestival i mitt vardagsrum... !

Vaknar kvart över sju med världens huvudvärk. Lite taskigt när allt jag drack igår kväll var två liter mineralvatten... Om det i stället hade varit en härlig Champagnefest som orsakat tillståndet kunde jag kanske försökt gilla läget men idag är jag faktiskt besviken. Tittar ut genom fönstret i ca EN sekund, ser hur vattendropparna studsar mot altangolvet och hur vinden viner och drar i träd och buskar. Går och lägger mig igen... Somnar om men vaknar efter ett tag av att någon av dotterns tekniska prylar låter. Säkert ett batteri som är på upphällningen. ORKA gå upp och lokalisera källan nu... Just nu är det en lättare match för mig att leta upp ett par öronproppar! Tre timmar senare piper det fortfarande...

Nu ligger jag i sängen och funderar över vad jag missar idag. Det är ju Fitnessfestival i Göteborg! Hade sååå gärna velat gå men måste lyssna på min kropp i detta läget. När vädret dessutom inte motiverar speciellt mycket känns det ganska skönt att ligga kvar i sängen trots allt. Jag går upp och gör iordning havregynsgröt med banan, solrosfrön och lite russin, blandar en proteinshake och sätter på kaffebryggaren. 
Och kommer på den ultimata lösningen!

Jag ska banne mig ha en egen liten Fitnessfestival!

Här hemma i vardagsrummet! När huvudvärken släpper ska jag gå loss på hantlar och skivstång och gå igenom mina nya förvärv av proteiner och aminosyror. Den som vill är hjärtligt välkommen! Vi kan diskutera träning och välmående, mat och rutiner och provsmaka lite olika bars och proteiner! Vi kan köra lite tävlingar i armhävningar, chins och dips och baka lite egna proteinbars. Hade inte det varit någonting? Folk håller på med kosmetikapartyn och plastburkspartyn och babyklädespartyn och ljuspartyn och Gud vet allt. Då kan väl en liten Fitnessfestival i mitt vardagsrum bli ett trevligt tillskott??? 
Ja, så får det bli!

Ha en underbar dag vänner och välkomna hem till mig på Mini-Fitnessfestival!
Vi hörs!



Draktämjarfrukost..?

 




I stället för en smörgås...?

Vi bor i "Smörgåsarnas land"...

Till frukost, en smörgås!
Till mellanmål, en smörgås!
I sämsta fall till lunch, en smörgås!
Till kvällsmat, en smörgås!
Är du hungrig, ta en smörgås!
Vad kan man äta på språng? Jo, en smörgås!

Ganska enkelt med en smörgås i tid och otid eller hur? Men ganska fantasilöst och tråkigt. Jag har tröttnat på smörgåsar och jag blir inte heller mätt på en smörgås. Man måste äta flera. Problemet med smörgåsar är också att de ofta är ganska torra och tråkiga. En smörgås gör mig sällan varaktigt mätt. Klart om man väljer en sån där med någon röra eller fyllning, men då blir effekten snarast motsatt... Man blir för mätt på ett tråkigt sätt! :/

Här kommer mitt alternativ till frukost, mellanmål, lunch mm.

Äggröra med "gott & blandat"!

Ägg, broccoli, purjolök, tomater, paprika, mozzarella, basilika, lite vatten eller mjölk, salt och peppar. Lägg i bitar av rökt skinka, kalkonbröst eller korv för en mer matigare variant!

Klart innan du ens hunnit tina smörgåsarna som kanske väntar i frysen... ;)



Smaklig spis!






"Är det konstigt att man längtar bort nån gång...?"

Det har regnat idag och jag har i och med detta fenomen förstått att jag har hål i mina skor... Det har blåst idag och jag har lärt mig att jag inte ska glömma mössan hemma i sånt här väder fler gånger.... Det har blivit dubbeljobb idag och massor av plugg och jag har inte hunnit lyssna av min svarare förrän nu... Blä!

Flera av mina vänner har nyss varit utomlands och några är snart på väg. I väntan på snön, som faktiskt är helt ok jämfört med detta, drömmer jag gärna om sol och värme. Snälla ta mig till Västindien, Aruba, Bahamas eller något land man inte ens kan stava till!!! Det får gärna vara en sisådär 30 grader varmt! Det gööör inget! Finns det dessutom god mat och en sandstrand så kommer jag inte att må sämre. Eller förresten, ta mig vart som helst, miljöombyte skadar inte... ta mig till Alingsås!

Försökte även posta ett fotominne från Turkiet i somras där jag kände mig lycklig som ett barn men det ville sig tyvärr inte så jag delar med mig av kvällens middag istället; rotfrukter o grönsaker rostade i ugnen. Jag blandar lite allt möjligt som t ex potatis, morötter, palsternacka, gul lök, röd lök, gul och röd paprika, zucchini... Alltid med olivolja, timjan och vitlök! Mums! 








 


Ibland får man stå sitt kast... när kreativiteten skenar iväg med en

För flera år sedan i november månad fick jag en lite annorlunda idé till en adventskalender. Jag var så innerligt trött på choklad -och godiskalendrar och tänkte att man säkert lätt kunde utveckla den idén till något mycket bättre. Sagt och gjort, jag satte mig ner och funderade lite. Snart kom jag på att en fantastisk idé skulle vara om man istället för godsaker gav barnen något som de verkligen behövde vid den tidpunkten ändå. Som t ex ett lucialinne på Luciadagen, några roliga strumpor som kunde värma i vinterkylan, en tomteluva på julafton eller kanske en liten godispåse om det var lördag. Dessa saker skulle man ju ändå införskaffa i vilket fall som helst och idén tilltalade mig både pga att jag HATAR att shoppa, alla kategorier, men också för att jag tänkte att i samband med detta kunde jag försöka öka kreativiteten hos BARNET genom att låta barnet först lösa en gåta, rebus eller dylikt som då innehöll information som ledde till presenten. Så istället för ett inslaget paket på adventskalendern kom där nu att hänga en vit liten lapp, förseglad med ett rött snöre. Dess innehåll var ett hemligt, lite mystiskt budskap, med information om på vilken plats presenten kunde hittas. Detta var ett mycket uppskattat inslag i december. Varje morgon blev en liten utmaning och ett tillfälle att starta dagen med att gnugga geniknölarna!

Vad jag inte tänkte på då var att mitt barn skulle komma att uppskatta detta moment så pass mycket att förväntningarna till nästa år redan skulle vara på topp. Jag tänkte heller inte då på att hon skulle komma att växa och utvecklas för varje år och och kräva lite svårare utmaningar för varje gång... 

Igår satt jag uppe halva natten, jag förberedde de årliga vinterbreven, gåtorna, mysterierna som skulle leda fram till årets små överaskningar. Med en smart fjärdeklassare som utgångspunkt och mot tröttheten som sakta men säkert smög sig på arbetade min hjärna kanske inte riktigt i den takt jag skulle önska men jag är ändå nöjd med resultatet. Vi jobbar för att stimulera hjärnverksamheten, hitta samband, lösa problem, det ihop med en belöning och en nyttogrej. Fantastiskt, men ibland måste man tänka på vilka följder ett beslut kan få eftersom förändringarnas vind ständigt blåser.

Det mina vänner får avsluta för nu!

Trevlig 1:a december!



RSS 2.0